9/7/10

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΟΠΗΚΕ ΣΤΗ... ΜΕΣΙ




Καλησπέρα σας,

Πριν λίγες μέρες είπαμε ότι θα μιλήσουμε για την Αργεντινή και την πορεία της στο τρέχον Παγκόσμιο Κύπελλο. Δυστυχώς (για μένα και για τους εκατομμύρια οπαδούς της "μπιανκοσελέστε") η δύο φορές Πρωταθλήτρια Κόσμου αποκλείστηκε, όπως και το 2006, από τη Γερμανία στους προημιτελικούς.

Μιλάμε για την καλύτερη επιθετικά Αργεντινή των τελευταίων ετών. Με πλούσιο υλικό και "εναλλακτικές" λύσεις (λέμε τώρα) τον Αγκουέρο και τον Μιλίτο.

Ο όμιλος ήταν εύκολος για τους Λατίνους και δεν τέθηκε θέμα άγχους για την πρόκριση. Αλλά σε συζητήσεις που είχα, μετά από τον αγώνα με τη Νιγηρία, τόνιζα ότι με δεξί μπακ τον Γκουτιέρεζ δεν θα πήγαινε πουθενά όταν έβρισκε τα δύσκολα. Κάτι που το άλλαξε ο Μαραντόνα στο παιχνίδι με τη Γερμανία, όμως δεν έβαλε δεξιό οπισθοφύλακα, αλλά κεντρικό αμυντικό να παίξει εκεί, τον Οταμέντι.

Για αυτούς που λένε ότι φταίει ο Μαραντόνα για τον αποκλεισμό και ότι δεν είναι προπονητής. Σίγουρα ο Ντιέγκο δεν είναι προπονητής. Να πω όμως κάτι. Είναι δυνατόν, ένας προπονητής Εθνικής ομάδας, να κατφέρει ποτέ να κάνει ομάδα μέσα σε ένα χρόνο; Που τους μαζεύει μία φορά το εξάμηνο; Για να καταφέρει προπονητής σε Εθνική ομάδα να κάνει ένα δυνατό σύνολο πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια. Και να έχει έναν σταθερό κορμό, γιατί αν αλλάζει συνέχεια παίχτες, δεν πρόκειται να βρει τη χημεία. Παράδειγμα πολύ καλής Εθνικής είναι η Ισπανία. Θυμηθείτε όμως την Ισπανία του 2004 και του 2006 και δείτε την Ισπανία του 2008 και του 2010. Έχει "δέσει" η ομάδα.

Επίσης, ποιός πιστεύει ότι ο Μαραντόνα έδινε τις εντολές από τον πάγκο; Όλη αυτή τη δουλειά την έκαναν οι βοηθοί του. Ο Μαραντόνα υπήρχε εκεί για να αποτελεί ένα σημείο αναφορας. Να βλέπουν οι παίχτες στον πάγκο το είδωλό τους και να προσπαθούν να νικήσουν και γι' αυτόν. Άρα δεν νομίζω να φταίει τόσο πολύ ο Μαραντόνα.

Αντιθέτως, έχει μεγάλες ευθύνες για το παιχνίδι της Αργεντινής ο Μέσι. Που με τις εμφανίσεις που έκανε απέδειξε ότι δεν είναι Ντιέγκο και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Όσοι έλεγαν ότι είναι και καλύτερος του Μαραντόνα διαψεύστηκαν ολοσχερώς! Πολύ καλός παίχτης ο Μέσι. Δεν αμφιβάλλει κανείς. Δεν είναι όμως ΗΓΕΤΗΣ. Και δεν θα γίνει ΠΟΤΕ! Για να γίνεις ηγέτης πρέπει να έχεις τσαμπουκά μέσα σου. Να το βγάζεις στο γήπεδο. Δεν αρκεί να είσαι το μεγαλύτερο όνομα του κόσμου αυτήν την εποχή. Πρέπει να το βγάζεις στους συμπαίκτες σου. Πρέπει να αποδεικνύεις ότι όταν φτάσει η δύσκολη στιγμή και χρειαστεί, άφαντος να είσαι σε όλο το παιχνίδι, θα κάνεις την ενέργεια, την πάσα το οτιδήποτε και θα βγάλεις την ομάδα από τη δύσκολη θέση.

Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Μαραντόνα πήρε μια Αργεντινή με παίχτες που δεν ήταν και τίποτα το ιδιαίτερο και της πήρε (μόνος του, δεν είναι υπερβολή) το Παγκόσμιο Κύπελλο του '86 και την πήγε στον τελικό του '90 που έχασε από ένα ανύπαρκτο πέναλτι που δόθηκε στους Γερμανούς.

Τώρα στόχος των Αργεντίνων (με τον Ντιέγκο πάλι στον πάγκο, αφού και ο κόσμος τον στήριξε) είναι η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα της επόμενης χρονιάς και η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία. Αν και αυτό φαντάζει δύσκολο μέσα στην έδρα της αιώνιας αντιπάλου, που είναι σίγουρα το μεγάλο φαβορί. Πάντως μετά από δύο συνεχόμενες διοργανώσεις που το παίρνει Ευρωπαϊκή ομάδα, μάλλον το 2014 θα το πάρει ομάδα από τη Λατινική Αμερική. Και δεν νομίζω να μπορεί άλλη από αυτές τις δύο: Βραζιλία και Αργεντινή.

Θα δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: