7/6/10

FIFA WORLD CUP SOUTH AFRICA 2010: ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Καλησπέρα σας,

Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και όλοι μας μετράμε αντίστροφα για την μεγάλη έναρξη.
Σήμερα ο Γκουρού Του Πειραιά σας παρουσιάζει όλα τα γήπεδα της διοργάνωσης.

GREEN POINT STADIUM, Cape Town








Είναι το γήπεδο που θα γίνει ο ένας από τους δύο ημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το Green Point Stadium αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σχεδιασμένα στάδια της διοργάνωσης. Είναι πρόσφατα χτισμένο, ενώ στο εξωτερικό του μέρος έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να περιορίζει τον θόρυβο. Είναι χωρητικότητας 70.000!


DURBAN STADIUM, Durban









Ένα ακόμα νεόχτιστο γήπεδο. Στο Durban Stadium θα διεξαχθεί ο έτερος ημιτελικός. Το σχέδιό του είναι εμπνευσμένο από τη σημαία της Νοτίου Αφρικής! Η χωρητικότητα και αυτού του σταδίου είναι 70.000.

ELLIS PARK STADIUM, Johannesburg





Ένα από τα παλαιότερα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής το Ellis Park. Πρωτοχτίστηκε το 1928, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε το 1982 και έχει φιλοξενήσει πολλά σπουδαία αθλητικά γεγονότα. Μάλιστα φιλοξένησε και τον περσινό τελικό του Confederations Cup ανάμεσα στη Βραζιλία και τις Η.Π.Α. . 62.000 είναι οι θεατές που μπορούν να βρεθούν μέσα στο στάδιο.

FREE STATE STADIUM, Mangaung/Bloemfontein






Η έδρα μερικών από τους πιο φανατικούς οπαδούς της χώρας το Free State Stadium. Είναι το στάδιο της Bloemfontein Celtic. Πέρσι φιλοξένησε τον ημιτελικό του Confederations Cup ανάμεσα στην Ισπανία και τις Η.Π.Α. Χτίστηκε το 1952. Το 2009 δόθηκε στο γήπεδο αυτό νέα εμφάνιση, ενώ αυξήθηκε η χωρητικότητά του από τις 38.000 στις 45.000

PORT ELIZABETH STADIUM, Nelson Mandela Bay/ Port Elizabeth







Ένα από τα ομορφέτερα γήπεδα της διοργάνωσης, το στάδιο Port Elizabeth, στο οποίο η Εθνική μας ομάδα θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Νότια Κορέα. Χτισμένο στις ακτές της North End Lake είναι το πρώτο στάδιο της περιοχής που είναι αποκλειστικά για ποδόσφαιρο. Είναι ένα από τα νεόχτιστα γήπεδα που έγιναν για το Μουντιάλ και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο πριν. Η χωρητικότητα του σταδίου αυτού φτάνει τις 46.000.

MBOMBELA STADIUM, Nelspruit







Ένα ακόμα νεόχτιστο στάδιο που δημιουργήθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το όνομά του, σύμφωνα με την τοπική διάλεκτο siswati σημαίνει "πολλοί άνθρωποι μαζί σε ένα μικρό χώρο". Πριν από αυτό το γήπεδο, δεν υπήρχε κανένα υψηλού επιπέδου ποδοσφαιρικό γήπεδο στην περιοχή του Nelspruit. Είναι χωρητικότητας 46.000 και 8α χρησιμοποιηθεί μόνο για αγώνες ομίλων.

PETER MOKABA STADIUM, Polokwane





Είναι ένα γήπεδο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους Νοτιοαφρικάνους. Το όνομά του το πήρε από έναν από τους αγωνιστές κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Έχει χωρητικότητα 45.000 και είναι το στάδιο που θα φιλοξενήσει τον αγώνα της Ελλάδας ενάντια στην Αργεντινή. Θα χρησιμοποιηθεί και αυτό μόνο για αγώνες ομίλων.

ROYAL BAFOKENG STADIUM, Rustenburg





Ένα ακόμα νεόχτιστο στάδιο. Η χωρητικότητα του σταδίου είναι 44.530 θέσεις. Το όνομά του το πήρε από τους κατοίκους της περιοχής.

LOFTUS VERSFELD STADIUM, Tshwane/Pretoria





To Loftus Versfeld Stadium αποτελεί ένα από τα παλαιότερα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Κατασκευάστηκε το 1903 και στην αρχή είχε χωρητικότητα μόλις 2.000 ατόμων. Από το 1948, όμως, γίνονται ανακατασκευές και χρησιμοποιείται τόσο για ποδοσφαιρικούς αγώνες, όσο και για αγώνες ράγκμπι. Στο γήπεδο αυτό, η Νότια Αφρική πέτυχε την πρώτη της νίκη απέναντι σε αντίπαλο από την Ευρώπη (1-0 τη Σουηδία το 1999). Πλέον η χωρητικότητα του σταδίου αγγίζει τις 50.000.

SOCCER CITY STADIUM, Johannesburg









Ένα από τα ομορφέτερα (αν όχι το ομορφότερο) γήπεδο της φετινής διοργάνωσης. Είναι ένα ακόμα γήπεδο που επανακατασκευάστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Soccer City Stadium θα γίνει ο πρώτος αγώνας (Νότια Αφρική - Μεξικό), αλλά και ο τελικός της 11ης Ιουλίου. Πρωτοχτίστηκε το 1987 και έχει φιλοξενήσει πολλά μεγάλα παιχνίδια. Στο γήπεδο αυτό η χωρητικότητα έφτανε τις 80.000, ενώ μετά τις ανακαινήσεις που έγιναν, αγγίζει πλέον τις 90.000! Φυσικά και είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο της χώρας.


Αυτά ήταν τα 10 γήπεδα που θα διεξαχθούν οι αγώνες του Μουντιάλ. Ελπίζουμε να δούμε πλούσιο θέαμα μέσα σε αυτά και μακάρι να κρατήσουν μακριά αυτές τις καραμούζες, γνωστές και ως βουβουζέλες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: